Wanneer gaat de ijsbaan open?

Zodra er een periode van vorst wordt aangekondigd op het journaal gaan de harten van schaats- en winterliefhebbers sneller kloppen. Wanneer zou de ijsbaan opengaan?

Het is goed om te weten dat de vorming van ijs een complex proces is. Daarbij is de ijs-aangroei van heel veel zaken afhankelijk:

– de temperatuur natuurlijk
– de diepte van het water
– invloed van wind
– instraling van de zon overdag
– bedekking van het ijs door sneeuw
– bewolking en luchtvochtigheid

In 1982 heeft het KNMI een ijs-aangroeimodel gemaakt dat gebruikt kan worden onder ideale omstandigheden. Gemiddeld groeit het ijs bij 5 graden vorst 1 cm. Het eerste ijs wordt heel snel wordt gevormd. Naarmate het ijs dikker wordt gaat dit langzamer. Wanneer we tijdens een vorstperiode van 7 nachten achtereenvolgens de volgende temperaturen meet: -5 | -3 | -4 | -5 | -5 | -3 en -4°C dan tel je de waarden bij elkaar op en krijg je een getal van -29. Als je vervolgens -29 deelt door -5 dan kom je uit op een dikte van 5,8 cm ijs. En dan moet het overdag niet boven nul raken, want dan verliezen we weer ijsdikte.

Zo zie we dat het tijdens gunstige omstandigheden en lichte vorst nog 7 nachten duurt voordat er op slootjes geschaatst kan worden. De vereiste ijsdikte voor slootjes bedraagt namelijk 6 cm, onze landijsbaan heeft 7 cm nodig om voldoende schaatsers te kunnen dragen.

Maar hoe kan het dan dat er op sommige plaatsen al véél eerder geschaatst kan worden? Dan kan om heel veel redenen zoals bovenstaand rijtje. Ligging van de baan is belangrijk, maar ook het soort ijsbaan. Wij hebben in Sassenheim een zogenaamde landijsbaan die wat scheefloopt waardoor er op sommige plekken maar 5 cm water ligt, maar op andere plekken 40 cm. Ook zijn er andere ijsbanen waar men op een verharde ondergrond laagje voor laagje water op spuit. Bij strenge vorst kan er dan al na 1 nacht geschaatst worden. Onze ondergrond is hiervoor helaas niet geschikt.

Maar we blijven natuurlijk optimistisch. En hoe mooi zou het zijn wanneer er binnenkort geschaatst zou kunnen worden? We hopen dat Koning Winter ons goed gezind zal zijn!
We houden onze leden op de hoogte. Wanneer u lid bent en uw emailadres hebt doorgegeven (via het bericht hieronder) sturen wij u een bericht wanneer onze ijsbaan open gaat.